Wat is het VN-verdrag handicap?

Naar werk of school gaan, een museum bezoeken, online bankzaken regelen of afspreken met vrienden. Voor veel mensen is dit heel normaal. Toch is dit voor ruim 2 miljoen mensen met een beperking niet altijd het geval. Mensen met een beperking hebben, net als ieder ander, het recht om mee te doen aan de samenleving. Dit staat in het VN-verdrag-handicap, dat sinds 2016 ook in Nederland geldt. Deze animatie geeft uitleg over het VN-verdrag handicap.

De animatie start met het geluid van een schoolbel waarna de volgende ingesproken tekst start.

Naar werk of school gaan, een museum bezoeken, online bankzaken regelen of afspreken met vrienden. Voor veel mensen is dit heel normaal.

Toch is dit voor ruim 2 miljoen mensen met een beperking niet altijd het geval. Mensen met een beperking hebben, net als ieder ander, het recht om mee te doen aan de samenleving. Dit staat in het VN-verdrag-handicap, dat sinds 2016 ook in Nederland geldt. 

Dit internationale mensenrechtenverdrag beschermt en verbetert de rechten van mensen met een beperking. Wat het verdrag anders maakt dan andere mensenrechtenverdragen, is dat mensen met een beperking altijd betrokken moeten worden. Bij wetgeving en beleid dat over hen gaat, maar ook bij de uitvoering ervan. En niet pas op het einde, maar vanaf het
begin. 

Het verdrag gaat uit van het sociaal model. Dit betekent dat een beperking niet gezien wordt als een individueel probleem, maar dat een beperking vooral ontstaat door de ontoegankelijkheid van de samenleving. 

De overheid is verplicht om alles te doen wat in het verdrag staat. Dit geldt ook voor gemeenten & provincies. Het College voor de Rechten van de Mens ziet toe op de uitvoering hiervan. We luisteren, doen onderzoek, rapporteren en geven advies aan de overheid. Vervolgens kijken we of de situatie beter wordt. Hier betrekken we mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties bij. Voel jij je gediscrimineerd of niet gehoord vanwege je beperking? Neem dan contact met ons op of doe een melding. Kijk voor meer informatie over het VN-verdrag-handicap op onze website: mensenrechten.nl.

De animatie sluit af met het logo van het College voor de Rechten van de Mens en de tekst mensenrechten.nl.