Tijdelijk uitsluiting bloeddonatie van mannen die seks hebben met mannen niet in strijd met het discriminatieverbod vanwege de volksgezondheid

Onlangs deed het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in een zaak tegen Stichting Sanquin bloedvoorziening. Een man stapte naar het College omdat hij vindt dat Sanquin hem discrimineert vanwege zijn homoseksualiteit. Mannen die seks hebben met mannen mogen tenminste 12 maanden geen seksueel contact hebben gehad als zij bloed willen geven. Het College oordeelt dat deze eis is toegestaan vanwege de volksgezondheid. 

Stoelen van de rechters in de zittingszaal van het College in Utrecht

De wachttermijn van 12 maanden is wetenschappelijk onderbouwd. Op dit moment is er onvoldoende onderzoek om die termijn te verlagen, zonder het veiligheidsrisico te vergroten. Sanquin blijft onderzoeken of het mogelijk is om de wachttermijn te verkorten of zelfs af te schaffen.

Sanquin is verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland. Om de kwaliteit van het bloed te waarborgen hanteert Sanquin een streng selectiebeleid. In Nederland konden mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen tot twee jaar terug geen bloed doneren. Zij werden door Sanquin permanent uitgesloten als donateur. Na een uitspraak van het College in 2015 is dit beleid bijgesteld. Het is nu voor deze groep mannen wel mogelijk om bloed te doneren als zij tenminste 12 maanden geen seksueel contact hebben gehad met mannen. Volgens Sanquin geldt voor deze groep een verhoogd besmettingsrisico met ernstige bloedoverdraagbare infecties, zoals hiv.