Shaya is Juridisch Adviseur bij het College
Shaya werkt sinds 2024 als juridisch adviseur bij het College voor de Rechten van de Mens.
Hoe ziet je dagelijks werk eruit?
Mensen die vermoeden dat ze gediscrimineerd zijn, kunnen terecht bij het College. Dat kan leiden tot een verzoek om een oordeel. Als juridisch adviseur werk ik dagelijks aan deze zaken in samenwerking met de collegeleden.
Wanneer een nieuwe zaak bij mij terechtkomt, bestudeer ik het dossier en vraag ik de verwerende partij om te reageren op de klacht. In de meeste zaken wordt hierna een zitting gehouden als onderdeel van het onderzoek. Hier stel ik een zittingsnotitie voor op. In zo’n notitie neem ik alle feiten en de te behandelen rechtsvragen op, het juridisch kader met verwijzingen naar relevante oordelen en jurisprudentie en mijn juridische analyse en advies. Ten slotte doe ik suggesties voor vragen die het collegelid tijdens de zitting kan stellen zodat er genoeg informatie ligt om tot een oordeel te kunnen komen. Na het raadkameroverleg begin ik aan het opstellen van een concept-oordeel. Dat gaat vervolgens naar de betrokken collegeleden en voor een laatste check naar een collega die niet betrokken was bij de zaak.
In zaken waarin wij tot verboden onderscheid - de juridische term voor discriminatie - zijn gekomen of aanbevelingen hebben gedaan, hebben wij een follow-up procedure. Ik vraag de verwerende partij welke maatregelen zijn getroffen naar aanleiding van ons oordeel of aanbeveling. Dit is belangrijk voor onze cijfers.
Hoewel ik grotendeels zelfstandig werk, is het fijn dat ik bij complexe zaken altijd bij een collega juridisch adviseur kan binnenlopen om te sparren. Wij hebben een tweewekelijks juridisch overleg waarin we nationale en internationale jurisprudentie bespreken die van invloed kan zijn op ons werk. Ten slotte zijn er af en toe leuke ad-hoc taken voor degenen die interesse hebben, zoals het deelnemen aan verschillende projectgroepen bij de afdeling beleid of het geven van presentaties.
'Na ons oordeel paste een hotel haar beleid aan naar aanleiding van een klacht van een vrouw die de ontbijtzaal niet mocht betreden met haar assistentiehond'
Waarom doe je dit werk?
Ik ben heel erg gemotiveerd om mijn werk goed te doen, omdat ik met dit werk kan helpen discriminatie tegen te gaan. Met een oordeel zijn vaak zowel individuen als bedrijven geholpen. Zo heeft een hotel haar beleid aangepast naar aanleiding van een klacht van een vrouw die de ontbijtzaal niet mocht betreden met haar assistentiehond. Het werk is heel divers, omdat de discriminatieklachten gaan over verschillende instanties en terreinen. Van discriminatieklachten over het tassencontrolebeleid in een supermarkt tot klachten over het handelen, de bejegening en klachtafhandeling door een ziekenhuis. Ik vind het belangrijk dat een zitting nog de kans biedt om partijen nader tot elkaar te brengen en op die manier tot een inclusieve samenleving te komen.