College blij met verkiezingsprogramma’s in begrijpelijke taal

16 februari 2017 - Laatste update 21 februari 2017

Steeds meer politieke partijen publiceren een eenvoudige versie van hun verkiezingsprogramma. Op deze manier kunnen mensen met een verstandelijke beperking, mensen met leerproblemen en laaggeletterden beter begrijpen welke standpunten deze partijen hebben. Het College is blij met deze ontwikkeling. Onlangs riep het College de partijen op tot simpeler taalgebruik.

College blij met verkiezingsprogramma’s in begrijpelijke taal

Verschillende beperkingen

De PvdA en de Partij voor de Dieren gaven gehoor aan de oproep van het College. Eerder kwamen D66, ChristenUnie en SGP al met een toegankelijke versie. Naast een verkiezingsprogramma in begrijpelijke taal hebben sommige partijen ook andere versies voor verschillende beperkingen ontwikkeld. Bijvoorbeeld hebben PvdA en Partij voor de Dieren nu ook een ingesproken versie voor mensen met een visuele beperking. ChristenUnie heeft haar programma in braille en gebarentaal beschikbaar.

Stemmen zonder obstakels

Mensen met een beperking moeten gelijke kansen krijgen om deel te nemen aan de samenleving. Dat staat onder meer vastgelegd in het VN-verdrag handicap. Deze gelijke kansen gelden ook voor het belangrijke democratische recht om te stemmen. Mensen met een beperking moeten dit zonder obstakels kunnen doen. Informatie over wat er te kiezen valt, moet dan ook voor iedereen toegankelijk zijn.

Het College hoopt dat andere partijen het goede voorbeeld volgen van hun collega’s. De oproep voor verkiezingsprogramma’s in begrijpelijke taal wordt gesteund door Coalitie voor Inclusie, Ieder(in), LFB, MEE NL, Per Saldo, ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat en Stichting Lezen & Schrijven.

Meer informatie

Oproep aan politieke partijen voor verkiezingsprogramma’s in simpele taal

Eenvoudige versie ChristenUnie

Eenvoudige versie D66

Eenvoudige versie PvdA

Eenvoudige versie Partij voor de Dieren

Eenvoudige versie SGP