Computerbedrijf Hewlett-Packard weigert sollicitant vanwege Cubaanse nationaliteit

26 januari 2012 - Laatste update 27 januari 2016

Hewlett-Packard discrimineert een man bij de sollicitatieprocedure. De man was niet welkom op de assessmentdag omdat hij de Cubaanse Nationaliteit heeft. Dit blijkt uit een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Iemand weigeren voor een baan vanwege zijn of haar nationaliteit is discriminatie. En dit is in Nederland verboden.

Computerbedrijf Hewlett-Packard weigert sollicitant vanwege Cubaanse nationaliteit

Hewlett-Packard (HP) geeft aan dat zij zich als dochteronderneming van het Amerikaanse moederbedrijf moet houden aan de Amerikaanse wetgeving. Op basis daarvan controleert HP of de sollicitant zonder Nederlandse nationaliteit komt uit een van de landen op de Restricted Parties List. Als dat zo is moet HP met een apart formulier toestemming vragen. Zonder toestemming krijgt de sollicitant geen toegang tot het HP gebouw en kan de sollicitatieprocedure niet verder.

Deze Amerikaanse wetgeving maakt het mogelijk om kandidaten op basis van hun afkomst anders te behandelen bij de sollicitatieprocedure. De CGB oordeelt dat HP zich in Nederland moet houden aan de Nederlandse wetgeving. De Amerikaanse wetgeving vervangt die niet. Door sollicitanten met een andere nationaliteit anders te behandelen discrimineert HP.

Bekijk de samenvatting en het oordeel (2012-13)