Gemeenten moeten bed, bad en brood bieden

17 december 2014 - Laatste update 27 januari 2016

De gemeente Amsterdam moet per direct nachtopvang, douche, ontbijt en een avondmaaltijd bieden aan vreemdelingen zonder verblijfspapieren. Dat is de uitspraak die de Centrale Raad van Beroep deze ochtend deed. De uitspraak geldt niet alleen voor de gemeente Amsterdam, maar voor alle Nederlandse gemeenten. De uitspraak is in lijn met een eerdere uitspraak van de Raad van Europa.

Gemeenten moeten bed, bad en brood bieden

Het College voor de Rechten van de Mens bracht dit jaar twee maal een bezoek aan de Vluchtgarage in Amsterdam en constateerde dat het leven voor de bewoners mensonwaardig was. Het College riep zowel staatssecretaris Teeven als de gemeenten op vreemdelingen zonder verblijfspapieren te voorzien van voedsel, kleding en onderdak. De staatsecretaris heeft een mensenrechtelijke plicht om dat te doen. Gisteren wezen ook drie VN-rapporteurs op de plicht die Nederland heeft om met spoed hulp te bieden aan dakloze migranten.

Het College is zeer verheugd met de oproep van de VN-rapporteurs en de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Door nu direct opvang te creƫren kan worden voorkomen dat dakloze migranten als gevolg van de nadere winter blijvende schade oplopen.

Waarom recht op opvang?

Mensenrechten geven aan waar staten zich aan moeten houden om te voorkomen dat mensen op het grondgebied onveilig zijn of onder mensonwaardige omstandigheden leven. Deze rechten gelden voor iedereen. En dus ook voor mensen die niet het recht hebben om in Nederland te blijven maar er nog wel zijn. Mensenrechten overstijgen daarmee de politieke vraag of je een soft of streng beleid moet voeren tegen mensen zonder verblijfspapieren. Nederland mag namelijk niemand op zijn grondgebied een veilig en menswaardig bestaan ontzeggen.

Naar de blog van Collegelid Stans Goudsmit 'Hebben uitgeprocedeerde asielzoekers recht op opvang?'

Naar de brief over uitgeprocedeerde asielzoekers die het College naar de Tweede Kamer stuurde op 27 maart 2014

Naar de brief over opvang uitgeprocedeerde asielzoekers die het College aan staatssecretaris Teeven stuurde op 1 juli 2014