Stagiaire geweigerd om hoofddoek

27 mei 2014 - Laatste update 27 januari 2016

Discriminatie vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt, zoals bij het zoeken naar een stageplek. Zo discrimineerde Romijn Apotheek een stagiaire vanwege haar hoofddoek. In het kennismakingsgesprek zegt de apotheker dat haar hoofddoek volgens de huisregels niet is toegestaan. Zij mag daarom geen stage lopen bij de apotheek. De apotheek geeft toe dat zij de vrouw niet had mogen weigeren vanwege haar hoofddoek.

Stagiaire geweigerd om hoofddoek

Er bestaat vrijheid van godsdienst èn het recht om niet gediscrimineerd te worden. Dit geldt ook op het werk. Alleen in heel uitzonderlijke gevallen mag een werkgever een hoofddoek verbieden. Bijvoorbeeld vanwege de veiligheid. Toch komt discriminatie van sollicitanten en werkneemsters met hoofddoek regelmatig voor. Onlangs oordeelde het College voor de Rechten van de Mens nog dat de gemeente Tilburg een stagiaire met hoofddoek discrimineerde.

24 juni a.s. behandelt het College een nieuwe zaak op zitting. Wilt u aanwezig zijn bij de zitting? Meld u dan aan bij Marysha Molthoff m.molthoff@mensenrechten.nl of 030 - 888 3 888.

Lees de samenvatting en het oordeel (2014-65)