Wie zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en is volgens jou de MensenrechtenMens 2019?

16 oktober 2019 - Laatste update 17 augustus 2020

Wie wordt de nieuwe MensenrechtenMens? Jaarlijks op 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten, kent het College voor de Rechten van de Mens deze eretitel toe aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor mensenrechten in Nederland. Dit jaar staat de prijs in het teken van het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Vanaf nu kan je kandidaten voordragen die volgens jou deze waardering verdienen.

Voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen

Iedereen heeft het recht om vrij van geweld en discriminatie te leven. Steeds weer blijkt dat vrouwen buitenproportioneel vaak te maken hebben met geweld. Dat kan gaan om seksueel, lichamelijk of psychisch geweld. Thuis, op straat of online. Door een (ex-)partner, een familielid of een onbekende. Dit heeft ernstige gevolgen, zowel voor de vrouwen die het treft als voor de samenleving als geheel. Dat vraagt om een stevige aanpak van het probleem en de oorzaken ervan. 

Veel mensen en organisaties maken zich sterk voor het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Met hun inspanningen dragen zij bij aan een betere bescherming van mensenrechten in Nederland. Met de MensenrechtenMens-prijs wil het College voor de Rechten van de Mens deze initiatieven de waardering geven die ze verdienen en inspiratie bieden voor een effectieve aanpak van het probleem.

Kandidaten voordragen

Ken jij een persoon of organisatie die zich op een unieke en effectieve manier inzet voor het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen? Laat het ons weten en licht daarbij toe waarom deze persoon of organisatie de MensenrechtenMens-prijs 2019 verdient. Dit kan heel gemakkelijk via het formulier op onze website.

Je kunt nog tot en met 1 november 2019 kandidaten voordragen. Vervolgens nomineert een deskundige jury drie kandidaten uit alle inzendingen. De winnaar maken we bekend tijdens de feestelijke uitreiking op 10 december in de Geertekerk in Utrecht. 

Jury

De jury bestaat dit jaar uit:

  • Adriana van Dooijeweert - voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens
  • Nicola Jägers - lid van het College voor de Rechten van de Mens
  • Mardjan Seighali - directeur-bestuurder van Stichting Vluchtelingen-Studenten UAF en lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens
  • Nenita la Rose - voorzitter van de Nederlandse Vrouwen Raad
  • Aleid van den Brink - expert bij de Raad van Europa in GREVIO (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence)

MensenrechtenMens

Dit is de tweede keer dat het College voor de Rechten van de Mens de MensenrechtenMens-prijs uitreikt. Ieder jaar heeft de prijs een ander thema. In 2018 stond het probleem van dak- en thuisloosheid centraal. Edo Paardekooper Overman werd toen de eerste MensenrechtenMens. Hij zorgt er al jarenlang voor dat mensen die dak- of thuisloos zijn, als ervaringsdeskundige een rol krijgen bij het veranderen van beleid dat hen aangaat.

Onderwerpen

geweld tegen vrouwen