10 december: Internationale Dag van de Rechten van de Mens

10 december 2017 - Laatste update 10 december 2017
10 december: Internationale Dag van de Rechten van de Mens

Alle mensenrechten voor alle mensen. Oftewel, iedereen heeft mensenrechten. Dát is de kern van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM). Vandaag, 10 december is het 69 jaar geleden dat deze voor iedereen belangrijke verklaring is aangenomen door de Verenigde Naties. Sinds 1950 staat deze dag dan ook bekend als de Dag van de Rechten van de Mens. En dat moet gevierd worden! Dus lanceert het College voor de Rechten van de Mens een landelijke campagne over mensenrechten in Nederland. Klik hieronder op 'lees verder' voor het filmpje waarin we laten zien dat iedereen trots mag zijn op onze mensenrechten in Nederland. Een ode dus aan niemand minder dan… iedereen! De film is ingesproken door Pete Philly en geregisseerd door Victor Zwiers. Victor heeft  speciaal hiervoor een tatoeage van ‘iedereen’ laten zetten.

Achtergrond UVRM

Het eerste artikel van de UVRM bepaalt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid zijn geboren. De menselijke waardigheid is immers de grondslag van alle mensenrechten. Iedereen heeft mensenrechten omdat zij mensen zijn. En iedereen heeft gelijke mensenrechten. Zonder onderscheid. Niet naar ras, naar kleur, geslacht, taal of godsdienst. En niet naar politieke of andere overtuiging of status. De een heeft niet meer rechten dan de ander. Alle mensenrechten voor alle mensen is alleen mogelijk als iedereen rekening houdt met de rechten van anderen. Volgens de UVRM heeft elk individu en elk onderdeel van de samenleving een rol in de erkenning en toepassing van mensenrechten. Als mensen rechten opeisen voor zichzelf zonder rekening te houden met een ander, of als zij anderen zelfs rechten ontzeggen, gaat dat in tegen de kern van de doelstelling van de UVRM.

Basis voor alle mensenrechten

De UVRM is de inspiratiebron voor alle Europese en internationale verdragen en verklaringen over mensenrechten. Daarin is steeds het belang van de UVRM onderstreept en zijn de mensenrechten verder uitgewerkt. Meer concrete afspraken zijn gemaakt over hoe alle mensenrechten voor alle mensen in de praktijk worden bereikt. Want niet alle mensen hebben dezelfde uitgangspositie. Daarom zijn er bijvoorbeeld verdragen over mensenrechten van vrouwen, kinderen en mensen met een handicap. Daarin staat wat nodig is om ook in de praktijk alle mensenrechten voor iedereen te garanderen. Want iedereen heeft mensenrechten!