Makelaardij Hoekstra discrimineert mannelijke huurder

19 november 2014 - Laatste update 27 januari 2016

Makelaars mogen geen selectie van potentiƫle huurders maken op basis van geslacht. Ook mogen ze niet tegemoet komen aan discriminerende criteria van woningeigenaren bij woningverhuur. Ze hebben een eigen verantwoordelijkheid om discriminatie te voorkomen. Dat blijkt uit een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.

Makelaardij Hoekstra discrimineert mannelijke huurder

Een man reageert via een website op een huurwoning in Sneek. Hij krijgt een e-mail van de makelaar dat hij als alleenstaande man niet in aanmerking komt voor de woning. De eigenaar wil zijn woning alleen aan stellen of alleenstaande vrouwen verhuren. Later komt de makelaar daarop terug en zegt dat er sprake is van een misverstand bij de makelaar: de eigenaar van de woning zou nooit hebben aangegeven alleen stellen of vrouwen als huurder te willen.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Makelaardij Hoekstra in strijd met de wet handelt door de man op grond van geslacht af te wijzen als huurder voor de huurwoning. Of de opdracht nu wel of niet door de eigenaar is gegeven maakt voor dat oordeel geen verschil.