Covid-19

Maatregelen i.v.m. coronavirus

Het College voor de Rechten van de Mens heeft in verband met het coronavirus maatregelen getroffen. Deze maatregelen lees je hier. 

Het oordelenproces van het College en de bereikbaarheid
Studenten wachten op een bank

Iedereen heeft mensenrechten

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geeft het College advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer

Laatste nieuws

De bewustwording is er, nu tijd voor aanpakken van racisme

1 juli 2020

Vandaag vergadert de Tweede Kamer met de minister-president Mark Rutte en de ministers van Justitie & Veiligheid Ferd Grapperhaus en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren over institutioneel racisme. De recente antiracismedemonstraties en debatten over etnisch profileren laten zien dat er brede steun is om racisme aan te pakken. Het is hoog tijd dat het gesprek verder gaat dan alleen bewustwording van het probleem en ook wordt besproken wat er gedaan kan worden tegen racisme.

Lees meer
Weerspiegeling in deur van kantoor van het College voor de Rechten van de Mens van een voorbijganger en auto

Oordelen van het College

Het College ziet toe op de gelijkebehandelingswetgeving en in individuele gevallen oordeelt hij of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument. Deze oordelen zijn terug te vinden in een compleet overzicht op onze website en specifiek te filteren op wet, datum, discriminatiegrond en meer.

Bekijk alle oordelen
Sfeerbeeld illustratie van staande vrouw met een open laptop in haar hand

Trainingen Mensenrechten

Je komt mensenrechten vaak tegen in je werk of in je persoonlijk leven zonder dat je je hiervan bewust bent. Vooral in je werk kan het behulpzaam zijn om te weten hoe het precies zit. Wij bieden verschillende trainingen over mensenrechten voor professionals.

 
Lees meer
Sfeerbeeld illustratie van vrouw die aan andere vrouw een schoolbord laat zien

Discriminatie uitgelegd

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat jij als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Lees meer
Sfeerbeeld illustratie van medewerker met headset en laptop

College voor jou

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geven we advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer