70 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: Mensenrechtenorganisaties geven 10 visuele argumenten voor de vrijheid van meningsuiting

14 november 2018 - Laatste update 22 juni 2020

Mensenrechtenorganisaties en –activisten: Amnesty International, Bits of Freedom, Free Press Unlimited, Fauzia Ilias, het Humanistisch Verbond, Glenn Helberg, de Nederlandse Unesco Commissie, De Raad voor de Journalistiek,  de Unesco jongerencommissie en het College voor de Rechten van de Mens vroegen net afgestudeerde grafisch ontwerpers hun visie te geven op het belang van de Vrijheid van Meningsuiting. Dit vroegen zij in het kader van 70 jaar Universele Verklaring van de rechten van de Mens. 

10 visuele argumenten

De tentoonstelling bestaat uit tien affiches met elk een visueel argument en is tot en met 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, te zien. De kunstwerken zijn gemaakt door Beatriz Conefrey en Vera Rijks van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam, Jerry Estié van de Willem de Kooning Academie uit Rotterdam, Pascalle van Gerwen en Anouk Krus van Academie stJoost uit Den Bosch. Han Yu van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam werd gevraagd een groot gezamenlijk kunstwerk te maken.

10 december

Op 10 december is het de Internationale dag van de Rechten van de Mens en het 70 jarig jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vanaf 13.30 uur staan de organisaties samen met het publiek stil bij het verleden, heden en de toekomst van het universele mensenrecht vrijheid van meningsuiting. Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin geeft een lezing, er is een compositie van de Componist des Vaderlands te horen en de mogelijkheid deel te nemen aan Write for Rights, de schrijfactie van Amnesty International. Daarnaast reikt het College voor de Rechten van de Mens die ochtend de MensenrechtenMens 2018 uit.

70 jaar

In 2018 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 70 jaar. 70 jaar geleden werden die rechten gepromoot met The Human Rights Exhibition door de Unesco in Parijs. Ook werd vooral onder de aandacht gebracht dat de rechten universeel zijn. Om die reden besloten de mensenrechtenorganisaties en activisten unaniem dat het 70 jaar later nodig is om gezamenlijk artikel 19 te promoten ‘Het recht om je als mens vrij te mogen uiten, een eigen mening te vormen en informatie op te sporen, ontvangen of doorgeven’.

Tentoonstellingsperiode: 14 november – 11 december 2018  Domkerk Utrecht