Laatste nieuws

Agressie tegen journalisten en andere media-actoren zet druk op behalen VN-duurzaamheidsdoelen

18 mei 2022

Journalisten, opiniemakers, experts, bloggers, politici en burgers moeten zich zonder angst kunnen mengen in het maatschappelijke debat. Maar doordat media-actoren, mensen die zich uiten in de media, steeds vaker te maken krijgen met agressie en intimidatie, staat het recht op vrijheid van meningsuiting onder druk. Het beïnvloedt ook het daarmee samenhangende recht op informatie van burgers. Dat zegt het College in zijn bijdrage aan de zesde Nederlandse rapportage over de duurzame ontwikkelingsdoelen, dat vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Lees meer
collegezaal

Oordelen van het College

Het College ziet toe op de gelijkebehandelingswetgeving en in individuele gevallen oordeelt hij of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument. Deze oordelen zijn terug te vinden in een compleet overzicht op onze website en specifiek te filteren op wet, datum, discriminatiegrond en meer.

Bekijk alle oordelen

College voor jou

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geven we advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer

Discriminatie uitgelegd

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat jij als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Lees meer

Trainingen mensenrechten

Je komt mensenrechten vaak tegen in je werk of in je persoonlijk leven zonder dat je je hiervan bewust bent. Vooral in je werk kan het behulpzaam zijn om te weten hoe het precies zit. Wij bieden verschillende trainingen over mensenrechten voor professionals.

 
Lees meer