Laatste nieuws

Afgewezen voor een sollicitatie? Stel vragen over algoritmes.

16 mei 2022

Steeds meer organisaties zetten algoritmes in om sollicitanten voor een baan te selecteren. Door zo’n (semi-)geautomatiseerd proces is het voor sollicitanten soms niet te begrijpen waarom ze zijn afgewezen. Komt dat door het algoritme? Het College adviseert sollicitanten om in geval van onduidelijkheid bij organisaties na te vragen of die gebruik hebben gemaakt van zogenaamde recruitmentsoftware en hoe de daarin actieve algoritmes werken. Als een organisatie dat niet kan uitleggen, kan een sollicitant contact opnemen met het College voor de Rechten van de Mens. Wij hebben een korte visuele verhaalwebsite gemaakt waarin we Salma en Richard volgen tijdens hun sollicitatieproces. Aan de hand van hun verhaal wordt duidelijk hoe sollicitatie-algoritmes soms (onbedoeld) de kansen van werkzoekenden kunnen verkleinen, bijvoorbeeld vanwege hun geslacht of afkomst, of omdat ze een beperking hebben.  

Lees meer
collegezaal

Oordelen van het College

Het College ziet toe op de gelijkebehandelingswetgeving en in individuele gevallen oordeelt hij of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument. Deze oordelen zijn terug te vinden in een compleet overzicht op onze website en specifiek te filteren op wet, datum, discriminatiegrond en meer.

Bekijk alle oordelen

College voor jou

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geven we advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer

Discriminatie uitgelegd

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat jij als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Lees meer

Trainingen mensenrechten

Je komt mensenrechten vaak tegen in je werk of in je persoonlijk leven zonder dat je je hiervan bewust bent. Vooral in je werk kan het behulpzaam zijn om te weten hoe het precies zit. Wij bieden verschillende trainingen over mensenrechten voor professionals.

 
Lees meer