Laatste nieuws

Wetsvoorstel seksuele misdrijven belangrijke stap vooruit

11 juni 2021

Het College is positief over het nieuwe wetsvoorstel seksuele misdrijven. Dat heeft het de demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in zijn wetsadvies laten weten. De nieuwe strafbepalingen kunnen een bijdrage leveren aan een betere bescherming tegen seksueel geweld. Maar strafbaarstelling alleen is daarvoor niet genoeg. Het is belangrijk dat maatschappelijke opvattingen over geweld tegen vrouwen veranderen en dat er voldoende capaciteit en deskundigheid is bij politie, justitie en hulpverlening om slachtoffers goed te kunnen helpen.

Lees meer

Oordelen van het College

Het College ziet toe op de gelijkebehandelingswetgeving en in individuele gevallen oordeelt hij of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument. Deze oordelen zijn terug te vinden in een compleet overzicht op onze website en specifiek te filteren op wet, datum, discriminatiegrond en meer.

Bekijk alle oordelen

Trainingen mensenrechten

Je komt mensenrechten vaak tegen in je werk of in je persoonlijk leven zonder dat je je hiervan bewust bent. Vooral in je werk kan het behulpzaam zijn om te weten hoe het precies zit. Wij bieden verschillende trainingen over mensenrechten voor professionals.

 
Lees meer

Discriminatie uitgelegd

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat jij als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Lees meer

College voor jou

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geven we advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer