Laatste nieuws

Het College behoudt zijn A-status

8 januari 2021

Elke vijf jaar worden nationale mensenrechteninstituten beoordeeld op een aantal voorwaarden (Paris Principles) waaraan zij moeten voldoen. De beoordeling wordt gedaan door een Sub-Commissie uit de Internationale Alliantie van Mensenrechteninstituten (GANHRI). Dit is het wereldwijde netwerk van nationale mensenrechteninstituten. De Sub-Commissie voor Accreditatie heeft het College voor de Rechten van de Mens (hierna: College) positief beoordeeld en voorgedragen voor re-accreditatie. Dit betekent dat het College zijn A-status behoudt. De A-status is de hoogste status die een nationaal mensenrechteninstituut kan krijgen. In 2014 kreeg het College voor het eerst de A-status.

Lees meer

Oordelen van het College

Het College ziet toe op de gelijkebehandelingswetgeving en in individuele gevallen oordeelt hij of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument. Deze oordelen zijn terug te vinden in een compleet overzicht op onze website en specifiek te filteren op wet, datum, discriminatiegrond en meer.

Bekijk alle oordelen

Discriminatie uitgelegd

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat jij als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Lees meer

Trainingen mensenrechten

Je komt mensenrechten vaak tegen in je werk of in je persoonlijk leven zonder dat je je hiervan bewust bent. Vooral in je werk kan het behulpzaam zijn om te weten hoe het precies zit. Wij bieden verschillende trainingen over mensenrechten voor professionals.

 
Lees meer

College voor jou

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geven we advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer