Wie wordt MensenrechtenMens 2019?
Wie wordt MensenrechtenMens 2019?

De winnaar van de MensenrechtenMens-prijs wordt op 10 december door het College voor de Rechten van de Mens bekendgemaakt.

Lees meer
Laatste nieuws

Wetsvoorstel arbeidsmarktdiscriminatie stap vooruit maar concrete uitwerking standaarden noodzakelijk

14 november 2019

Jong en oud, mensen met en zonder beperking, zwanger of niet, etnische minder- of meerderheid, iedereen zou een eerlijke kans moeten krijgen bij werving en selectie. Om die inclusieve arbeidsmarkt een stap dichterbij te brengen, schreef staatssecretaris Van Ark een wetsvoorstel, genaamd Toezicht discriminatievrije werving en selectie. De staatssecretaris heeft gevraagd aan het College voor de Rechten van de Mens naar het wetsvoorstel te kijken. Het College is positief over het wetsvoorstel, maar vindt dat de regering de inhoudelijke standaarden nader moet uitwerken. 

Lees meer
Weerspiegeling in deur van kantoor van het College voor de Rechten van de Mens van een voorbijganger en auto

Oordelen van het College

Het College ziet toe op de gelijkebehandelingswetgeving en in individuele gevallen oordeelt hij of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument. Deze oordelen zijn terug te vinden in een compleet overzicht op onze website en specifiek te filteren op wet, datum, discriminatiegrond en meer.

Bekijk alle oordelen
Sfeerbeeld illustratie van medewerker met headset en laptop

College voor jou

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geven we advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer
Sfeerbeeld illustratie van vrouw die aan andere vrouw een schoolbord laat zien

Discriminatie uitgelegd

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat jij als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Lees meer
Sfeerbeeld illustratie van staande vrouw met een open laptop in haar hand

Trainingen Mensenrechten

Je komt mensenrechten vaak tegen in je werk of in je persoonlijk leven zonder dat je je hiervan bewust bent. Vooral in je werk kan het behulpzaam zijn om te weten hoe het precies zit. Wij bieden verschillende trainingen over mensenrechten voor professionals.

 
Lees meer